«Βόρεια» διαδρομή

«Βόρεια» διαδρομή
15 Φεβρουαρίου 2020 No Comments Χωρίς κατηγορία ve_admin

1η Διαδρομή    

Άσσηρος-Κριθιά-Εξαμίλι

Η πρώτη μας διαδρομή ξεκινάει από την Άσσηρο όπου μπορείς  να επισκεφτείς την Ιερά μονή Κωνσταντίνου & Ελένης που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού.Ύστερα θα γνωρίσεις την παλαιά ενορία  του χωριού τον Προφήτη Ηλία.Αφού επισκεφθούμε αυτές τις δύο εκκλησίες θα συνεχίσουμε την  περιήγηση στην Κριθιά.

Χρόνος διαμονής στην Άσσηρο 2 ώρες

             Λίγες πληροφορίες για τον Προφήτη Ηλία.

Ο Προφήτης Ηλίας είναι η πιο παλιά ενορία της Ασσήρου.

Συντεταγμένες Τοποθεσίας: 40.821971, 23.034172

Βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του χωριού και η θέα από εκεί είναι μαγευτική. Έχουν αρχίσει την αναπαλαίωση της εκκλησίας και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Εξαιτίας αυτής της εκκλησίας κάθε χρόνο διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι. Υπάρχει ένα πλήθος πεύκων που περικυκλώνουν τον ναό και δημιουργούν ένα αίσθημα γαλήνης και ησυχίας. Οι λόγοι για να επισκεφτεί κάποιος τον ναό του Προφήτη Ηλία είναι πολλοί. Αρχικά είναι ένα μέρος που μπορεί να σου προσφέρει ψυχική ηρεμία και καθαρό οξυγόνο.  Επιπλέον ,είναι ένα πολύ ωραίο μέρος για να διοργανώσεις ένα μυστήριο που θα μείνει αξέχαστο στην ζωή σου, όπως μία βάφτιση η κάποιον γάμο.

Χάρτης

Παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής Κριθιά

Λίγες πληροφορίες για τα αξιοθέατα της Κριθιάς

Το Παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής

Συντεταγμένες: 40.836277, 22.980364

Λίγα λόγια για το παρεκκλήσι: Το συγκεκριμένο παρεκκλήσι είναι γνωστό για την θαυματουργή εικόνα της Παναϊδέλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω εικόνα είναι τεράστιας αρχαιολογικής αξίας και απεικονίζει την Παναγία χαραγμένη σε μάρμαρο, σε στάση προσευχής. Όπως λέει η παράδοση, η εικόνα βρέθηκε μετά από όραμα που είδε μία γυναίκα του χωριού Γκνόινα στον ύπνο της. Οι κάτοικοι έσκαψαν στο σημείο που τους υπέδειξε και εντοπίστηκε η εικόνα μέσα στα χώματα. Στο σημείο όπου βρέθηκε χτίστηκε το παρεκκλήσι, το οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες, προϋπήρχε της εγκατάστασης των Κριθιωτών το 1922. Τα τελευταία χρόνια το παρεκκλήσι έχει ανακαινιστεί ριζικά, ενώ την ημέρα της εορτής του, γίνεται περιφορά και κουρμπάνι, με τη συμμετοχή όλου του χωριού. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η μαρμάρινη εικόνα είναι τουλάχιστον 1.000 ετών και αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι ίδιοι αναφέρουν οτι πιθανόν να προέρχεται από τα ερείπια παλαιότερου ναού από την περιοχή της Παλαίχωρας, καθώς εκεί υπήρχαν κατά το παρελθόν αρκετοί ναϊσκοι. Σύμφωνα με την παράδοση, κατά το παρελθόν επιχείρησαν να κλέψουν την εικόνα τοποθετώντας την πάνω σε ένα κάρο, όμως στη μέση της διαδρομής τα άλογα δεν μπορούσε να προχωρήσουν και το κάρο έσπασε, ρίχνοντας την εικόνα κάτω. Γι’ αυτό και έχει ένα μικρό σπάσιμο στο κάτω μέρος της.

Το Ηρώο της Μάχης του Λαχανά

συντεταγμένες : 40.952496, 23.206717

Στις 17 Ιουνίου, οι βουλγαρικές δυνάμεις κατείχαν την γραμμή Βερτίσκος-Πολύκαστρο, ενώ παράλληλα σχεδίαζαν και σχέδιο κατάληψης της Θεσσαλονίκης στις 19 του ίδιου μήνα. Ο ελληνικός στρατός αντέδρασε έγκαιρα και με επιθετικές ενέργειες ανάγκασε τη βουλγαρική πλευρά σε άμυνα στην τοποθεσία Κιλκίς-Λαχανά. Η μορφολογία της τοποθεσίας προσφερόταν για αποτελεσματικό αμυντικό αγώνα, ενώ ταυτόχρονα παρουσίαζε μεγάλες δυσκολίες στις κινήσεις τμημάτων πεζικού προς βορρά και ανατολή.

Το σχέδιο επίθεσης των ελληνικών δυνάμεων προέβλεπε την προέλαση βόρεια και ανατολικά: οι 2η, 3η, 4η, 5η και 10η Μεραρχίες, καθώς και η Ταξιαρχία ιππικού θα κατευθύνονταν προς τον τομέα του Κιλκίς, ενώ οι 6η και 7η Μεραρχίες προς τον Λαχανά. Η 2η βουλγαρική στρατιά εγκατέστησε αμυντικά μια μεραρχία και τρεις ταξιαρχίες πεζικού, ενώ διέθετε και ένα σύνταγμα ιππικού για την εκτέλεση αντεπιθέσεων.

Λόγω της απόκλισης των κατευθύνσεων επίθεσης προς τα βόρεια (Κιλκίς) και ανατολικά (Λαχανά) το πεδίο της μάχης διαχωρίζονταν στους δύο αυτούς ξεχωριστούς τομείς.

About The Author

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *